Zalety diety zasadowej
Zakwaszenie organizmu to problem wielopłaszczyznowy, ale największe przełożenie na jego skutki ma to, co znajduje się na naszym talerzu. Niektóre składniki pokarmowe powodują znaczny wzrost kwasowości płynów ustrojowych, inne są lekko kwaśne, a niektóre wręcz alkalizują nasz organizm. Chociaż nie trzeba niczego z naszej diety usuwać, ważne jest właściwe ograniczanie takich produktów, jak mięso, cukier i wszelkiego rodzaju słodziki, produkty zbożowe oraz sól. Nie wszystkie z nich bezpośrednio zakwaszają, ale zawsze związane są z procesami, które w rezultacie do wzrostu kwasowości prowadzą.
Twaróg czy kasza gryczana mogą z kolei mieć działanie odwrotne i ich spożywanie zmniejszy kwasowość. Istotne jest ponadto to, w jaki sposób przygotowujemy potrawy. Produkty smażone zawsze będą powodowały większe zakwaszenie organizmu od produktów gotowanych. Ciekawe jest też to, że niektóre warzywa i owoce także powodują zakwaszenie, na przykład jagody i fasola. Pamiętajmy, że walka z zakwaszeniem organizmu nie oznacza całkowitej rezygnacji z tych produktów, ale trzeba raczej ograniczyć te najgorsze produkty i powiększyć ilość produktów bardziej korzystnych w naszej diecie.
Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie organizmu jest czymś naturalnym i nasz organizm radzi sobie z tym na co dzień. Zwykłe procesy metaboliczne powodują zakwaszenie. Problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy zaczyna brakować substancji wykorzystywanych do wyrównywania równowagi kwasowej. Kiedy do tego dojdzie i taka sytuacja utrzymywać się będzie przez dłuższy czas, będziemy mieli do czynienia z demineralizacją tkanek. Jej objawy są bardzo zróżnicowane. Najczęściej jest to podatność na drobne choroby typu przeziębienie. Do tego dochodzi drażliwość, zmęczenie oraz bóle kręgosłupa. Często też pogarsza się wygląd skóry, paznokci i włosów, pojawiają się odbarwienia i stany zapalne. Może też pojawić się problem z pamięcią i koncentracją.
Odkwaszanie organizmu
Przywracanie równowagi kwasowej, co w praktyce oznacza zmianę pH naszego organizmu na lekko zasadowe, możliwe jest dzięki zmianie diety ( http://prodeacid.pl/odkwaszanie ). Produkty zakwaszające nie powinny stanowić więcej niż 20% wszystkich spożywanych potraw. Reszta powinna być przygotowywana z chudego mięsa, ryb, kasz i nawet z ziemniaków, byle nie z produktów zakwaszających. Najogólniej rzecz biorąc, zdrowa żywność to najczęściej żywność alkaliczna, więc decydowanie się na produkty po prostu uchodzące za zdrowe powinno pozwolić nam na skuteczne odkwaszenie organizmu.
0 Komentarze