Prawidłowe odżywianie jest kluczem do sukcesu i zdrowia każdego człowieka, a dla sportowca jest także najważniejszą zasadą, która prowadzi go do sukcesu. Ogólnie rzecz biorąc, odżywianie sportowca i osoby prowadzącej zdrowy tryb życia jest bardzo podobne, ale istnieje kilka aspektów, które robią różnice. Fakt, że sportowiec stale spędza czas na treningu, już sprawia, że „wydaje” on znacznie więcej energii niż zwykły człowiek, dlatego musi odpowiednio się odżywiać. Każdy sport ma swoją własną charakterystykę, dlatego dietę należy dobierać w oparciu o kryteria i cechy fizyczne. Sportowiec potrzebuje wystarczającej ilości kalorii, witamin i minerałów, warto wziąć pod uwagę, że dieta powinna być ukierunkowana na redukcję lub zwiększenie masy mięśniowej, a sama żywność nie powinna zawierać niczego zbędnego: powinny być tylko produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Białko
Białka są bardzo ważnymi substancjami organicznymi, które są budulcem tkanek całego organizmu, a ponadto pełnią funkcję akceleratorów procesów biochemicznych oraz dostarczają tkankom tlen i składniki odżywcze. Obecne są w następujących produktach:
• Mleko, twarożek, kefir, jogurt
• Owsianka: płatki owsiane, ryż
• Jajka
• Ryba
• Królik, kurczak, indyk
Węglowodany
Węglowodany to związki organiczne, które są podstawą procesów energetycznych organizmu. Dla sportowców korzystne jest spożywanie pokarmów zawierających węglowodany złożone, a nie proste. Żywność zawierająca węglowodany złożone:
• Owoce i warzywa
• Jagody
• Czarny chleb
• Rośliny strączkowe
• Płatki
• Orzechy
• Warzywa
• Grzyby
Żywność zawierająca węglowodany proste:
• Cukierki i cukier
• Produkty mączne
• Miód (polecany zamiast cukru)
• Woda gazowana
Tłuszcze
Tłuszcze to naturalne związki, które odpowiadają za procesy strukturalne i energetyczne organizmu. Podobnie jak w przypadku węglowodanów, istnieją dwa rodzaje tłuszczów: nasycone i nienasycone. Sportowcom zaleca się spożywanie tłuszczów nienasyconych, ponieważ spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze nasycone może prowadzić do otyłości. Żywność zawierająca tłuszcze nienasycone:
• Orzechy
• Oliwa z oliwek
• Owoce morza i ryby
• Olej słonecznikowy
Żywność zawierająca tłuszcze nasycone:
• Fast food
• Olej kokosowy
• Margaryna
• Czekolada.
• Produkty mleczne
Woda
Woda jest ważna dla każdego człowieka, a sportowcy potrzebują jej jeszcze bardziej ze względu na aktywność fizyczną, podczas której tracą dużo płynów. W organizmie woda jest niezbędna do utrzymania równowagi temperaturowej, dystrybucji składników odżywczych oraz usuwania szkodliwych produktów przemiany materii.
Wymagania żywieniowe sportowców
Praca sportowców wiąże się z dużymi obciążeniami i aby je spełnić, należy wybrać odpowiednie odżywianie. Jedz zdrową, pożywną i energochłonną żywność. Najlepiej zjeść trochę, ale często, aby organizm miał czas na trawienie, które następuje szybciej niż w przypadku, gdy żołądek jest całkowicie pełny. Warto wziąć pod uwagę ilość jedzenia, jeśli chcesz przybrać na wadze, to znaczy potrzebujesz go więcej, a jeśli wręcz przeciwnie, to odpowiednio mniej.
Wskazówki
Nie głoduj, jedz wystarczająco dużo. W przeciwnym razie nie będziesz miał siły do wysokiej jakości treningu na siłowni. Naucz się jeść 5-6 razy dziennie w małych porcjach. Nie ćwicz na czczo, ale nie jedz na 5 minut przed rozpoczęciem treningu. Nie jedz węglowodanów bezpośrednio po treningu. Jedz dużo białka. Nie tylko pomaga schudnąć, ale jest również budulcem szkieletu mięśniowego. Nie ignoruj śniadania. To najważniejszy posiłek, który doda energii na cały dzień. Jedz ściśle o określonej porze. Włącz pełnowartościowe produkty do swojej diety.
0 Komentarze