Ostatnio dostałam dużego apetytu na moją grecką sałatkę pomidorową z ogórkiem, więc zaczęłam szukać w sieci łatwego przepisu na wegańską fetę. Niestety, nie mogłam znaleźć takiego, który dokładnie pasowałby do tego przepisu. Niektóre wydawały się świetne, ale wymagały więcej pracy, niż mi na tym zależało; ostatnio czuję się trochę leniwa w kuchni! Jeśli chodzi o te super łatwe, większość z nich była po prostu pokrojonym w kostkę tofu, marynowanym w oleju, soku z cytryny i occie, i wymagała bardzo mało soli... Chodzi mi o to, że hej, spójrzmy prawdzie w oczy: ser feta jest szalenie SŁONY! I pikantny. Ale przede wszystkim słony! Więc na pewno nie można zrobić fałszywego sera feta bez dodania dużej ilości soli!
Ponieważ nie mogłam znaleźć tego, czego szukałam, postanowiłam stworzyć własną wersję, używając nie oleju i octu jako marynaty, ale solanki i soli. Uznałem, że właśnie to będzie najbliższe temu, jak powinna smakować feta. I eksperyment wypadł całkiem nieźle, jeśli mogę tak powiedzieć!
Nie będę was okłamywać: to NIE smakuje dokładnie jak ser f eta i nikt się na to nie nabierze. ALE, ma on super pikantny, słony smak, który bardzo przypomina prawdziwy ser, i naprawdę twardą, piskliwą konsystencję, która sprawi, że będziesz wracać po więcej!
W sałatkach zdecydowanie spełnia swoje zadanie, ale jest też pyszna sama w sobie, więc stanowi fantastyczną przekąskę lub przystawkę, zwłaszcza jeśli podasz ją z garścią mieszanych oliwek i chrupiącym pieczywem!
Tylko jedno słowo ostrzeżenia, zanim przystąpisz do projektu: chociaż ta wegańska feta jest super łatwa do zrobienia i nie wymaga prawie żadnego wysiłku z Twojej strony, musi się marynować przez co najmniej 48 godzin! Więc tak, będziecie musieli zaplanować to z wyprzedzeniem, jeśli zamierzacie to zrobić.
Może powinieneś zrobić podwójną porcję? Tylko dlatego, że, no wiesz...
Musisz najpierw wyjąć tofu z opakowania, następnie odsączyć je i odcisnąć na co najmniej 1 godzinę, aby uwolnić nadmiar płynu, a następnie osuszyć czystym ręcznikiem lub ręcznikiem papierowym.
Teraz, jeśli nie posiadasz prasy do tofu, nie biegnij do sklepu, aby ją kupić... Możesz bardzo szybko przygotować mały sprzęt, który będzie działał równie dobrze:
- Weźstojak do chłodzenia i umieść go nad jakimśpojemnikiem, aby zebrać wszystkie płyny, które będą kapać. Ja wybrałam szklany bochenek, ale praktycznie każdy pojemnik się nada!
- Następnie umieść blok tofu na tym stojaku do chłodzenia, a potem umieść mały talerz lub inny płaski przedmiot tuż nad blokiem tofu...
- Na koniec umieść ciężki przedmiot, taki jak duża książka lub żeliwna patelnia, na tym talerzu lub płaskim przedmiocie. Teraz po prostu odłóż ten cały sprzęt na bok i pozwól, aby tofu powoli ociekało przez około godzinę.
Kiedy już będzie dobre i sprasowane, pokrój tofu w 1/2-calową kostkę i umieść w średniej wielkości misce.
Następnie, w szklanej miarce, połącz wszystkie składniki na solankę, wymieszaj energicznie trzepaczką i zalej nią pokrojone w kostkę tofu.
Aby zrobić moją solankę, wybrałam solankę z kiszonej kapusty, solankę z oliwek i sok z cytryny, aby uzyskać naprawdę pikantną bazę, do której następnie dodałam drożdże odżywcze - dla odrobiny serowego smaku - odrobinę czosnku w proszku i hojną ilość soli. Bo tak, feta powinna być słona! Ale nie martwcie się... ta wegańska feta jest daleka od bycia przesadnie słoną. W rzeczywistości, prawdopodobnie mogłam dodać jeszcze więcej, ale myślę, że powinniście zacząć od tej ilości, a następnie, jeśli poczujecie, że chcecie więcej, śmiało dodać więcej następnym razem.
Teraz umieść tofu w lodówce, aby marynowało się przez co najmniej 48 godzin. Tak, to są 2 dni! Chcesz, aby tofu naprawdę wchłonęło smaki z solanki i obawiam się, że 2 godziny po prostu nie wystarczą tym razem. Moglibyście nawet zostawić je tam na dodatkowy dzień lub dwa, gdybyście chcieli. Zaufaj mi, to tofu nie spieszy się, aby wydostać się ze słonej kąpieli!
Gdy twój tofu jest skończony moczyć, drenaż ono naprawdę dobrze, then dodaje wokoło łyżkę stołową ekstra-wirgin oliwa z oliwek do ono, as well as łyżeczka suszy włoskie zioła (lub twój ulubieni suszy zioła), mały szczypta świeżo zmielony czarny pieprz i szczypta czerwoni chili płatki, jeżeli ty jesteś fanem...
Technicznie rzecz biorąc , możesz użyć swojej wegańskiej fety od razu, ale jeśli czas na to pozwala, sugeruję, abyś włożył ją z powrotem do lodówki na kilka godzin, aby dać tym nowo dodanym smakom szansę na zmieszanie się z innymi i rozwinięcie ich pełnego potencjału!
Ten wegański ser Tofu Feta jest wspaniałym, uzależniającym i łatwym do zrobienia wegańskim zamiennikiem tradycyjnej fety. Pyszny w sałatkach lub samodzielnie jako przekąska lub przystawka!
porcje: 4
SKŁADNIKI
- 1 - 14 uncji opakowanie ekstra twardego tofu, odciśnięte
Solanka
- 1/4 szklanki zalewy z kiszonej kapusty
- 3 łyżki zalewy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki drożdży odżywczych
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Do podania
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta płatków czerwonej papryki
INSTRUKCJA:
-
Wyjmij tofu z opakowania, osusz i odciśnij przez co najmniej 1 godzinę, aby uwolnić nadmiar płynu, a następnie osusz czystym ręcznikiem.
-
Pokrój tofu na 1/2-calowe kostki i umieść je w średniej wielkości misce. W szklanej miarce połączyć składniki na zalewę, wymieszać energicznie trzepaczką i zalać tofu pokrojone w kostkę.
-
Umieść tofu w lodówce do zamarynowania na co najmniej 48 godzin, następnie dobrze odsącz.
-
Dodaj oliwę z oliwek, suszone zioła, czarny pieprz i płatki czerwonej papryki do odsączonego tofu i wymieszaj delikatnie, aż będzie równomiernie pokryte.
-
Możesz użyć swojej wegańskiej fety od razu, ale jeśli czas na to pozwala, włóż ją z powrotem do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły i rozwinęły.
-
Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do tygodnia.
0 Komentarze