Kiedyś było tak, że mogłam jeść słodkie rzeczy tylko rano. Myślę, że to głównie dlatego, że nie byłam głodna o tak wczesnej porze dnia.
To na pewno się zmieniło i to w bardzo krótkim czasie. Myślę, że teraz BARDZO chętnie zjadłabym rano "stek". Zaczęłam nawet odczuwać głód podczas ćwiczeń, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłam.
Nie mogę powiedzieć, że tego nienawidzę. Dobrze jest mieć ochotę na "prawdziwe" jedzenie rano.
Oh, hej, nie zrozumcie mnie źle tutaj. Nie mówię, że nigdy więcej nie będę robić smoothies i soft serve, bo nadal je kocham i nadal uważam je za bardzo wygodne, zwłaszcza zaraz po treningu.
Jednak mam wrażenie, że nawet one przejdą dość drastyczną metamorfozę.
Nie martwcie się jednak, nie będę tworzyć Beef Jerky i Mint lub Braised Veal i Raspberry Soft Serves lub cokolwiek w tym stylu.
Przynajmniej nie planuję! ????
W każdym razie, dość o moich śniadaniowych nawykach... Jestem pewna, że wszyscy chcecie usłyszeć o tym super smacznym daniu, którym delektowałam się tego ranka na śniadanie.
Po pierwsze, słowo ostrzeżenia... Mówiłam Wam, że ostatnio mam wielkiego kokosowego kopa, więc oczywiście to danie zawiera śmietankę kokosową. Uważam, że w znacznym stopniu przyczyniła się ona do "smakowitości" tego dania. Nie będąc zbyt natarczywym, bardzo skutecznie działała w tle, dodając gulaszowi dużo kremowości, jak również ogólnego uczucia bogactwa. Więc nawet jeśli nie jesteś fanem, dodałbym go.
Również mój wybór przypraw, mianowicie przyprawa chai i garam masala, moim zdaniem dały doświadczenie naprawdę przyjemnego uczucia nagłego przeniesienia się do spokojnego, egzotycznego i odległego miejsca.
Mówię wam, to danie po prostu was przeniesie.
A cały dom będzie pachniał tak cudownie przez bardzo długi czas.
Pod warunkiem, że doceniacie tego typu przyprawy, to znaczy. (ja osobiście nie doceniałam, jeszcze kilka tygodni temu... kolejna dziwna zmiana, która nastąpiła)!
Jeśli ich nie cenicie, jestem przekonana, że możecie pominąć śmietankę kokosową, a przyprawy zastąpić suszonymi ziołami, takimi jak oregano, tymianek, rozmaryn czy estragon.
Wciąż będziecie mieli do czynienia z tym daniem, ale będzie to zupełnie inne doświadczenie.
Wreszcie, zdecydowałem się użyć wieprzowiny w tym daniu, ale można bardzo dobrze używać wołowiny, kurczaka, jagnięciny, dziczyzny lub jakiegokolwiek innego mięsa, które łaskocze twój fantazji!
Aha, i jeszcze jedno... Spróbuj tego na śniadanie, jeśli się odważysz. Przysięgam, to będzie wspaniały początek dnia.
Taki, który z łatwością zapewni Ci wsparcie aż do lunchu, a nawet dłużej.
SKŁADNIKI
- 700 g schabu wieprzowego, pozbawionego tłuszczu i pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
- 1 mała brukiew o wadze 500 g, pokrojona na kawałki wielkości około 1 cala
- 1 duży, 675 g słodki ziemniak, bez skórki, pokrojony na kawałki wielkości około 1".
- 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 550 g brukselki, przycięte końce, przekrojone na pół
- 1½ szklanki wody
- ¼ filiżanki śmietanki kokosowej
- Sok z połowy limonki
- ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka przyprawy chai
INSTRUKCJA:
-
Rozgrzej piekarnik do 375F.
-
Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek w holenderskim piekarniku na średnio-wysokim ogniu; dodaj kawałki mięsa i smaż, aż będą ładne i złotobrązowe ze wszystkich stron.
-
W międzyczasie dodaj wodę, śmietankę kokosową, sok z limonki, sól, pieprz, garam masala i przyprawę chai do średniej miski i wymieszaj trzepaczką, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zachowaj.
-
Kiedy mięso będzie dobre i brązowe, dodać grzyby i kontynuować gotowanie przez minutę lub dwie, aż zaczną się zabarwiać.
-
Dodaj resztę warzyw oraz zarezerwowany płyn.
-
Przykryj i przenieś do piekarnika, gdzie piecz zapiekankę przez około 30 minut, lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie jak widelec.
-
Podawaj natychmiast.
0 Komentarze