Zapytaj jakiegokolwiek eksperta o najlepszą przekąskę przedtreningową, a ośmiu na dziesięciu wymieni kombinację jabłka i masła orzechowego.
Wszyscy wiemy, że regularne spożywanie orzeszków ziemnych - z umiarem - może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i innych przewlekłych schorzeń. Najnowsze badania wykazały również, że podjadanie masła orzechowego jest skutecznym sposobem na kontrolowanie głodu bez przybierania na wadze.
Na półkach supermarketów znajdziesz wiele marek masła orzechowego, ale czy nie byłoby wspaniale, gdybyś mógł zrobić swoje własne w domu? Niezależnie od tego, czy lubisz masło w kawałkach czy gładkie, powiemy Ci jak to zrobić:
Domowe masło orzechowe
Czas przygotowania: Około 10 minut
Serwuje: 12
Wielkość porcji: 2 łyżki stołowe
Składniki
1½ c. niesolone prażone orzeszki ziemne
1 łyżka oleju arachidowego
Metoda
Aby uzyskać gładkie masło orzechowe: Wymieszaj orzeszki ziemne z olejem arachidowym i przelej mieszankę do robota kuchennego. Przetwarzaj mieszankę, aż będzie bardzo gładka. Przechowuj swoje gładkie masło orzechowe w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Będzie dobre przez 2 tygodnie.
Dla chrupiącego masła orzechowego: Weź około ¼ kubka ze swoich 1½ szklanki orzeszków ziemnych i odłóż je na bok. Wymieszaj resztę orzeszków ziemnych z olejem i wlej mieszaninę do robota kuchennego.
Przetwarzaj mieszankę, aż będzie bardzo gładka, a następnie wmieszaj odłożone orzeszki ziemne. Przetwarzaj jeszcze przez kilka sekund, aby uzyskać kawałki masła orzechowego. Przechowuj masło orzechowe w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Będzie dobre przez 2 tygodnie.
Analiza wartości odżywczych (na porcję) Kalorie: 116 Białko: 4.3 g Tłuszcz: 10,25 g Węglowodany: 4 g Błonnik: 1,5 g Cholesterol: 0 mg Sód: 1 mg Wapń: 10 mg Żelazo: 0,4 mg
Zrób swoje własne masło orzechowe, bogate w składniki odżywcze i białko. I połącz je z którymś z tych zero kalorycznych produktów na przekąskę w każdej chwili.
0 Komentarze