Nadchodzi zima... a to oznacza, że nadchodzi również sezon przeziębień i grypy. Dlatego dziś na blogu mamy szybki i łatwy przepis na zastrzyk z imbiru i kurkumy.
Szef kuchni THR1VE, Lars Oddershede, stworzył ten prosty tonik, który zawiera składniki wzmacniające odporność, aby pomóc Ci przetrwać kilka najbliższych miesięcy w biurze. Lars przysięga, że ten przepis na zastrzyk z kurkumy pomaga mu zachować zdrowie!
Składniki do tego zastrzyku z imbiru i kurkumy nie są trudne do zdobycia. Imbir świetnie wpływa na odporność - ma udowodnione właściwości antybakteryjne. Ponadto badanie opublikowane w Journal of Ethnopharmacology sugeruje, że imbir może działać jak swego rodzaju środek przeciwwirusowy, który pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych. Zawiera również świeżą kurkumę - obecnie można ją znaleźć w większości supermarketów i sklepów spożywczych. Liczne badania wskazują, że związek kurkumina, który znajduje się w kurkumie, może wspomagać układ odpornościowy. W przypadku tego przepisu warto poszukać świeżej kurkumy zamiast mielonej. Nie zapomnij dodać pieprzu, ponieważ pomaga on zwiększyć wchłanianie kurkuminy.
Miód nie tylko dodaje nieco słodyczy, ale ma też właściwości antybakteryjne. Do tego przepisu wybierz miód najlepszej jakości, na jaki Cię stać. Całość dopełni wyciśnięta cytryna, która również ma silne właściwości antybakteryjne i sporą dawkę witaminy C. Proporcje w tym przepisie dostosuj do swojego smaku - jeśli chcesz, aby był słodszy, dodaj trochę więcej miodu lub mniej cytryny. Napój jest przeznaczony do szybkiego spożycia, więc raczej nie będziesz potrzebować bardzo słodkiego napoju.
Ponadto, jeśli czujesz, że dopada Cię przeziębienie - oto kilka zatwierdzonych przez dietetyków wskazówek, które pomogą Ci je zwalczyć! Oczywiście, jeśli źle się czujesz - zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem.
Napój z imbirem i kurkumą
Składniki
- 200 g świeżego imbiru
- 50 g świeżej kurkumy
- 2 cytryny
- 4 łyżki miodu
- 2 g ziaren pieprzu
- 2L wody
Instrukcje
- Imbir i kurkumę grubo posiekamy i włożymy do dużego rondla z wodą. Dodamy miód, ziarna pieprzu i wyciśniemy cytryny. Po wyciśnięciu cytryn wrzucimy je również do garnka.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Odstawić do ostygnięcia, przecedzić do butelki i wstawić do lodówki na 12-14 dni. Podawać po jednej małej porcji na raz.
O Larsie
Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.
0 Komentarze