Dieta samurajów oparta jest na zasadach żywienia mieszkańców tego regionu geograficznego, gdzie zwyczajowo po posiłku ma pojawić się lekkie uczucie głodu. Ponadto, według niektórych badań, zawartość kalorii w japońskiej diecie jest o 25% niższa niż w innych krajach.
Czym jest dieta samurajów
Istotą diety jest rezygnacja z wysokokalorycznych potraw, ograniczenie do minimum ilości spożywanych węglowodanów i spożywanie posiłków nie częściej niż 3 razy dziennie. Ze względu na nazwę diety wiele osób błędnie uważa, że Japończycy jedzą zgodnie z jej zasadami. Wielkość porcji Japończyków jest rzeczywiście mniejsza w porównaniu do osób z Zachodu. Jednak podstawą japońskiej diety jest różnorodność sezonowych potraw. Samurajska dieta składa się z niskokalorycznych produktów. Może to być na przykład:
• ryba;
• mięso z kurczaka i wołowiny;
• jajka;
• warzywa;
• owoce (z wyjątkiem bananów i winogron);
• niskotłuszczowy kefir;
• czarna kawa;
• Zielona herbata.
Lista zabronionych produktów obejmuje:
• czekolada;
• fast food;
• mąka;
• cukier;
• alkohol;
• przyprawy.
Dieta to maksimum białka i błonnika, minimum węglowodanów i niska zawartość kalorii. Obejmuje głównie ryby i owoce morza (w niektórych odmianach mięso), warzywa, owoce, wodorosty i sery sojowe. Nazywana jest także dietą stulatków. Menu opiera się głównie na kuchni azjatyckiej waseku, której receptury zawierają proste, często sezonowe składniki. Ta dieta pomaga schudnąć, poprawia trawienie i ogólny stan zdrowia. Możesz dowolnie zmieniać składniki lub korzystać ze sprawdzonych przepisów. Z reguły w menu często pojawia się zupa z wodorostów, małże, sałatki rybne i tofu. Równie popularne są zupy jarzynowe i dania z makaronu.
Zasady i korzyści
Menu jest sporządzane przez 7 dni, po czym jest powtarzane. Zakazane są przekąski między śniadaniem, obiadem i kolacją. Ponadto należy ściśle przestrzegać menu i nie wymieniać produktów. Wodę można pić w nieograniczonych ilościach. Zmniejszenie kalorii i redukcja węglowodanów w diecie pozwala schudnąć, usunąć toksyny z organizmu i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dieta pozwala schudnąć około 4-6 kg tygodniowo, jest skuteczna w odchudzaniu i pozwala osiągnąć rezultaty w krótkim czasie. Jednak pomimo szybkiego działania dieta ma kilka wad. Po pierwsze, deficyt kalorii powoduje osłabienie, zmęczenie, problemy ze snem i różne choroby. Taka dieta jest szczególnie niebezpieczna dla osób ćwiczących często i intensywnie, ponieważ organizm w tym przypadku potrzebuje więcej energii. Po drugie, menu diety implikuje bardzo małą ilość węglowodanów. Rezultatem jest niedobór witamin i brak równowagi białek, tłuszczów i węglowodanów. Wreszcie przestrzeganie diety jest trudne, ponieważ jest surowa.
Co musisz wiedzieć?
Dieta japońska jest przeciwwskazana w przypadku:
• choroby przewodu żołądkowo-jelitowego;
• ciąża i karmienie piersią;
• problemy z układem sercowo-naczyniowym;
• powrót do zdrowia po poważnej chorobie lub operacji.
Jeśli zdecydujesz się na samurajską dietę, to nie powinieneś jej stosować dłużej niż 7 lub 14 dni. Zaleca się powtarzać ją nie częściej niż raz na 1-2 lata. Nie przechodź gwałtownie na dietę samurajską, lepiej wcześniej przygotować organizm. Ponadto, gdy jesteś na diecie, lekarze zalecają przyjmowanie dodatkowych witamin. I nie zapomnij wypijać co najmniej 1,5 litra czystej wody dziennie. Dieta pozwala schudnąć nawet do 8,2 kilograma. Dzienna zawartość kalorii wynosi średnio 695,8 kcal. Efekt odchudzania utrzymuje się nawet do kilku lat, jeśli nie mówimy o zaburzeniach metabolicznych. W procesie stosowania diety odchudzającej utrata masy ciała wyniesie maksymalnie 4 kg.
0 Komentarze