W HealthifyMe, jest to tydzień błonnika i białka. Podczas gdy pisaliśmy już o tym, jak zwiększyć spożycie białka poprzez przekąski, błonnik jest równie ważny dla osiągnięcia utraty wagi.
Co to jest błonnik?
Błonnik to element roślin (owoców, warzyw i pełnych ziaren), który w przeciwieństwie do większości innych pokarmów nie jest wchłaniany ani trawiony. Fakt, że błonnik pozostaje w większości nienaruszony, jest korzystny, ponieważ wspomaga trawienie, a także zapobiega zaparciom i ospałości. Inne korzyści dla zdrowia to zmniejszenie ryzyka chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, poziomu glukozy i stanów zapalnych. Co najważniejsze, błonnik pomaga w utracie wagi, ponieważ powoduje uczucie sytości w jelitach, co pozwala jeść mniej.
Dwa rodzaje błonnika
Pokarmy roślinne dostarczają dwóch rodzajów błonnika - rozpuszczalnego (który zwiększa uczucie pełności) i nierozpuszczalnego (który pomaga w trawieniu). Groch, fasola, owies i owoce są źródłem błonnika rozpuszczalnego, podczas gdy pełne ziarna i warzywa dostarczają większości błonnika nierozpuszczalnego. Niektóre pokarmy dostarczają obu tych składników.
Oto pięć prostych sposobów na zwiększenie dziennego spożycia błonnika:
- Wybierz pełne ziarno zamiast rafinowanych węglowodanów
Pełne ziarna są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego. Pomiń więc białe pieczywo, a wybierz pełnoziarniste, jęczmień, owies, żyto, brązowy ryż, proso (ragi), płatki owsiane i bulgur (lapsi).
- Zacznij dzień od błonnika
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, więc rozpoczęcie go od pełnoziarnistego tosta, owsianej upma/idli lub owsianki ragi to dobry sposób na uzupełnienie energii.
- Przekąska z pokarmów bogatych w błonnik
Pełnoziarniste krakersy, ciasteczka ragi, mieszane orzechy, jak suszone figi lub morele oraz świeże owoce, jak jabłka, śliwki, gruszki i pomarańcze to dobry wybór.
- Zwiększ ilość fasoli
Groch, fasola i soczewica są doskonałym źródłem błonnika, więc gotuj je na parze i dodawaj do sałatek, przygotuj curry w stylu desi lub przecedź jako dip do warzyw.
- Pij dużo wody
Błonnik ściąga wodę do jelit, więc jeśli nie jesteś odpowiednio nawodniony, błonnik może raczej pogorszyć niż złagodzić zaparcia. Pij co najmniej osiem szklanek wody dziennie.
0 Komentarze