Nasza dietetyczka Shannon Young podzieliła się z Body & Soul przydatnym 3-dniowym planem posiłków, który pomoże Ci zresetować się po ciężkim weekendzie! Zobaczcie go poniżej.
Wszyscy mieliśmy takie wieczory, kiedy "spokojny drink" zamieniał się w kilka rundek espresso martini i jazdę Uberem do domu o drugiej w nocy. A może szybki lunch zamienił się w trzydaniową ekstrawagancję, która trwała do samego wieczora. Słuchaj, to się zdarza. Zawsze zachęcam ludzi, aby nie rozpamiętywali takich sytuacji. W ogólnym rozrachunku duży weekend od czasu do czasu nie zrobi wielkiej różnicy dla Twojego organizmu.
Jest jednak kilka sposobów na zresetowanie się i powrót do swoich celów. Po pierwsze, trzymaj się kilku ogólnych wytycznych. Zadbaj o to, by Twój talerz był naprawdę kolorowy - to niezawodny sposób na dostarczenie organizmowi całej gamy składników odżywczych. Upewnij się, że spożywasz warzywa do każdego posiłku. Tak, nawet do śniadania.
Włącz do swojego jadłospisu fermentowane pokarmy, aby wspomóc zdrowie jelit i trawienie. Duża ilość jedzenia, cukru i alkoholu może wywołać spustoszenie w Twoich bakteriach jelitowych, więc takie pokarmy jak kiszona kapusta, kimchi i miso będą korzystne. Należy także ograniczyć spożycie cukru. Jeśli masz ochotę na słodki przysmak, co jest bardzo prawdopodobne po weekendzie pełnym uroczystości, wybieraj z umiarem całe owoce. Pij też dużo wody - 2-3 litry dziennie i postaraj się ograniczyć spożycie kofeiny. Zamień filiżankę kawy na herbatę ziołową - nawet jeśli będzie to trwało tylko kilka dni (wiem, kawa to życie).
Ponadto zacznij się ruszać - krótki spacer lub rozciąganie mogą zdziałać cuda.
Ten trzydniowy plan posiłków uwzględnia powyższe wskazówki i pomoże ci wrócić na właściwe tory po ciężkim weekendzie.
Dzień 1
Śniadanie: Jajka podawane z kapustą kiszoną, zieleniną, grzybami i grillowanym pomidorem.
Lunch: Sałatka z kurczakiem z pesto podana z zieleniną i makaronem soba (szukaj makaronu w 100% z mąki gryczanej bez dodatków).
Kolacja: Krewetki gotowane w bulionie kokosowym, doprawione chili, kurkumą i gorczycą oraz udekorowane kolendrą. Podawać z ryżem kalafiorowym. (Zobacz szczegóły przepisu poniżej).
Dzień 2
Śniadanie: Zielone smoothie z wody kokosowej, szpinaku, awokado, mleka migdałowego, banana, jagód i dobrej jakości białka w proszku.
Lunch: Poké bowl z tuńczykiem, fioletową kapustą, marynowanym imbirem, awokado, ogórkiem, marchewką, edamame i kolendrą.
Kolacja: Frytki ze słodkich ziemniaków zrobione z tartego słodkiego ziemniaka i cukinii, jajek i ulubionych przypraw. Podawaj z quinoa i zieleniną.
Dzień 3
Śniadanie: Wędzony łosoś podawany z zieleniną lub zieleniną liściastą i rozbitym awokado. Potrzebujesz tostów? Wybierz chleb z kiełków lub ekologiczny chleb na zakwasie.
Lunch: Zupa ze słodkich ziemniaków, brokułów i imbiru.
Kolacja: Łosoś w sosie miso podawany z makaronem z cukinii.
Przekąski
Orzechy aktywowane, bulion kostny, świeże owoce, hummus z posiekanymi warzywami na paluszkach.Ten plan posiłków pierwotnie ukazał się w Body & Soul. Przeczytaj oryginalny artykuł tutaj.
0 Komentarze