Istnieje wiele powodów, dla których warto kibicować marchewce! Marchew jest bogata w składniki odżywcze i nadaje się do wielu pysznych dań. Chociaż to warzywo jest popularnie kojarzone z poprawą wzroku, jego zalety wykraczają daleko poza ten obszar.
Zapiski historyczne wskazują, że marchew uprawiano w Persji i Afganistanie już w X wieku. Jednak w tamtych czasach to warzywo korzeniowe było mało podobne do tego, co jemy obecnie i występowało w różnych kolorach, takich jak fioletowy, żółty, czerwony i biały. Choć nie da się tego potwierdzić, mówi się, że to Holendrzy stworzyli marchew, którą jemy dzisiaj. Istnieje wiele rodzajów marchewek o różnych rozmiarach, smakach i aromatach. Jednak jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, wszystkie odmiany marchwi są równie zdrowe i pełne niezbędnych składników odżywczych.
Spis treści
- Wartość odżywcza marchewkiTop 9 korzyści płynących z konsumpcji marchewki3 zdrowe przepisy na spożywanie marchewkiCarrot Lettuce WrapCarrot Sprouts ParathaCarrot Sunshine DrinkPodsumowanie
Wartość odżywcza marchwi
Surowa marchew (1 średniej wielkości marchew) - 29 kalorii
- Białko - 0,6gWęglowodany - 5,8gBłonnik pokarmowy - 1,7gTłuszcz - 0,1g
Marchew jest najbogatszym roślinnym źródłem karotenoidu zwanego beta-karotenem z 8285 mikrogramami beta-karotenu na 100 gramów.
Ciekawostką dotyczącą marchwi jest fakt, że jej wartość odżywcza zmienia się na lepsze po ugotowaniu. Większość innych warzyw traci swoje wartości odżywcze po ugotowaniu. Badania wykazują, że więcej beta-karotenu jest wchłaniane przez organizm, gdy marchew jest spożywana w postaci ugotowanej niż surowej.
9 najważniejszych korzyści płynących z jedzenia marchewki
Oto kompletny opis wszystkich niesamowitych korzyści, jakie daje marchew:
#1 Wzmacnia układ odpornościowy
Nasz układ odpornościowy składa się z wielu narządów i wyspecjalizowanych komórek, takich jak białe krwinki. Jeden rodzaj WBC, zwany limfocytami (limfocyty T i B), rozpoznaje szkodliwych najeźdźców i wytwarza przeciwciała, aby ich zniszczyć. Inne typy WBC, zwane fagocytami, chronią organizm, połykając szkodliwe bakterie i wirusy. Wiele badań wykazało, że beta-karoten, który pochodzi z marchwi, chroni komórki fagocytarne przed uszkodzeniem i wzmacnia odpowiedź limfocytów T i B.
#2 Promuje zdrowie oczu
Witamina A, w zalecanych ilościach, jest niezbędna dla dobrego widzenia, a marchew oferuje ten składnik odżywczy w obfitości. Gdy osoba jest pozbawiona witaminy A przez zbyt długi czas, zewnętrzny segment fotoreceptorów oka zaczyna się pogarszać, co prowadzi do ślepoty nocnej i innych problemów związanych z oczami. Dlatego włączenie jej do swojej diety nie tylko utrzyma Cię w zdrowiu, ale także ułatwi zdrowe widzenie.
#3 Wspomaga utratę wagi
Chcesz schudnąć? Marchewki są doskonałym dodatkiem do Twojej diety, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Pałeczki marchewkowe zapewnią Ci sytość aż do obiadu, a tym samym powstrzymają Cię przed podjadaniem. Co więcej, marchew pomaga w wydzielaniu żółci, która pomaga spalać tłuszcz, a tym samym wspomaga utratę wagi.
#4 Odżywia i utrzymuje zdrowe włosy
Marchew jest bogata w beta-karoten, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Witamina A jest ważnym składnikiem odżywczym, który jest związany ze zdrowiem wielu tkanek, w tym włosów, skóry i gruczołów łojowych (gruczoły olejowe w skórze). Badanie przeprowadzone na modelu zwierzęcym wykazało, że witamina A w diecie przyspiesza wzrost włosów poprzez aktywację komórek macierzystych w mieszkach włosowych.
#5 Tworzy rozświetloną skórę
Niektóre powszechne problemy skórne to matowość, suchość, blizny i zmarszczki. Beta-karoten obecny w marchewce jest przekształcany w witaminę A w wątrobie. Witamina A i jej pochodne zwane retinoidami odgrywają kluczową rolę w wielu procesach komórkowych, w tym we wzroście i różnicowaniu się komórek. Badania wykazują, że retinoidy stymulują wzrost nowych komórek, dzięki czemu skóra staje się jędrniejsza, zdrowsza i wygląda młodziej.
#6 Chroni Twoje zęby
Niski poziom witaminy A wpływa na zdrowie jamy ustnej i jest związany z zapaleniem przyzębia (infekcja dziąseł) i dziąseł (zapalenie dziąseł), co może prowadzić do próchnicy i ubytków. Marchew jest bogata w beta-karoten, który zapewnia odpowiednią ilość witaminy A. Żucie marchwi może również pomóc w walce z płytką nazębną poprzez wytwarzanie śliny, która ma działanie antybakteryjne.
#7 Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
Marchew jest bogata w potas, który pomaga w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Potas pomaga nerkom pracować bardziej wydajnie i neutralizuje efekt wysokiego spożycia soli, który jest związany z ciśnieniem krwi.
#8 Wspomaga trawienie
Marchewki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dostarczając około pięciu gramów w każdym z nich. Błonnik sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, które wspomagają trawienie, a także zapobiegają zaparciom.
#9 Promuje ogólny stan zdrowia
Marchew jest bogata w beta-karoten, silny przeciwutleniacz. Wiele chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca, jest związanych z "uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki". Wolne rodniki są wytwarzane w organizmie podczas metabolizmu, ale mają również źródła zewnętrzne, takie jak dym papierosowy i zanieczyszczenie powietrza. Przeciwutleniacze w marchwi neutralizują te wolne rodniki, aby promować zdrowie.
3 zdrowe przepisy na spożywanie marchewki
Słodki i ziemisty smak marchewki to wspaniały smak, który można wykorzystać. Istnieje wiele sposobów, na które możesz włączyć je do swojej codziennej diety. Oto kilka pysznych przepisów na marchew, które dają twojemu workowi zapomnianych marchewek uwagę, na którą zasługuje. Każdy z nich wykorzystuje unikalny słodki i ziemisty smak tego warzywa w słodki, pikantny i ostry sposób, jakiego prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś lub nie doświadczyłeś.
#1 Marchewka w sałacie
- Serwuje 2 porcjeCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 5 minut
Składniki:
- Świeża sałata lodowa: 2 liścieImbir starty: ½ łyżeczkiCzosnek - 2 ząbki drobno posiekaneZielone chili - 2 Cebula pokrojona w plasterki - 1 Marchewka julienned - 1 małaSłodka kukurydza - 3 łyżkiSok z limonki - 1 łyżkaSos sojowy i chili: 1 łyżeczka każda lub do smakuOlej - 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania:
Dla nadzienia:
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj imbir, czosnek, zielone chili, cebulę i mieszając smaż przez minutę.Dodaj słodką kukurydzę i marchew. Dodać sok z limonki, sos sojowy i chili i smażyć przez minutę. Zdjąć z ognia i posolić do smaku.
Na bułkę:
- Umyć i oddzielić liście sałaty. Łyżeczką nakładać 1-2 łyżki nadzienia na każdy liść. Zwinąć i podawać.
#2 Paratha z kiełków marchewki
- Serwuje 2 porcjeCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 10 minut
Składniki:
- Marchewka - 1 średnio posiekanaZiemniak - 1 małyKiełki zielonego grama - 2 łyżki stołoweMąka pszenna pełnoziarnista lub wieloziarnista - 3 filiżankiSiekany imbir - ¼ łyżeczkiSuche mango w proszku i czarny pieprz w proszku - po ¼ łyżeczkiOlej do płytkiego smażeniaSiekane liście kolendry - 1 łyżka stołowaCzerwone chili w proszku - ¼ łyżeczkiSól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj pod ciśnieniem marchew i ziemniaki.Lekko odparuj kiełki.Zmiel marchew w mikserze, aby uzyskać puree i zetrzyj ziemniaki.Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić na 30 minut.Uszczypnąć małe kulki z ciasta. Posypać mąką i zwinąć paratha do mniej więcej takiej samej wielkości jak roti.Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i położyć zwinięte paratha. Gdy podstawa jest częściowo ugotowany, odwrócić paratha. Brush trochę oleju i gotować. Gdy pojawią się brązowe plamy, przerzuć na drugą stronę, gotuj dobrze i podawaj.
#3 Słoneczny napój marchewkowy
- Serwuje 4Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
- Marchewki obrane i pokrojone - ¾ filiżankiPomidory pokrojone - 1,5 filiżankiPomarańcze - 2 średnie podzielone na segmentySok z cytryny - kilka kropliSól i pieprz do smakuKruszony lód - 1 filiżanka (opcjonalnie)Miód organiczny - 1 łyżeczka (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Połączyć wszystkie składniki i zmiksować w sokowirówce dodając pół szklanki wodyPrzełożyć kruszony lód do czterech szklanek, wlać sok i natychmiast podawać.
Podsumowanie
Marchew jest bardzo bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu i minerałów, przy jednoczesnej niskiej zawartości kalorii i cukru. Marchew ma wiele zalet zdrowotnych, od poprawy stanu oczu po wzmocnienie odporności. Podczas gdy są one dostępne w handlu przez cały rok, te wszechstronne warzywa korzeniowe są proste do dodania do posiłków, czy surowe lub gotowane.
0 Komentarze