Ta dieta jest przeznaczona nie tylko dla osób nietolerujących laktozę. Jest też wskazana dla tych, którzy chcą stracić dodatkowe kilogramy.
Dla kogo jest ta dieta?
• dla osób nietolerujących laktozy;
• dla osób z zespołem jelita drażliwego;
• dla osób z tłustą skórą i trądzikiem;
• dla tych, którzy chcą zrzucić kalorie.
Całkowite wyeliminowanie produktów mlecznych z diety jest dość trudne, ponieważ tak wiele znanych potraw zawiera mleko. To nie tylko produkty czysto mleczne, ale także wiele rodzajów ciast, kotletów, kiełbasek itp. Na tym polega główna trudność diety: wybór menu, w którym nie będzie ani grama produktów mlecznych. Głównym substytutem diety bezmlecznej jest mleko sojowe. Jogurt zostaje zastąpiony tofu. Jednocześnie mleko jest często ważną częścią diety, ponieważ jest bogate w wapń, białko i inne składniki odżywcze. Jednak wiele osób nie pije mleka z powodu alergii, wrażliwości pokarmowej lub osobistych preferencji. Jeśli jesteś na diecie bez nabiału, ważne jest, aby wiedzieć, jak stworzyć zdrową dietę wolną od mleka i innych produktów mlecznych, takich jak jogurt i ser. Alergia na mleko krowie jest najczęstszą alergią u małych dzieci, dotykającą od 2% do 3% dzieci poniżej 3 roku życia. Znajduje się na szczycie listy ośmiu najczęściej występujących alergenów. Osoby te mają trudności z trawieniem laktozy, cukrów zawartych w mleku, a po spożyciu laktozy odczuwają takie objawy, jak ból brzucha, wzdęcia, nudności i biegunka.
Specyfika diety
W przypadku alergii na mleko ważne jest, aby unikać wszelkiego mleka krowiego i pokarmów, które mogą zawierać mleko lub białka mleka. Znajdziesz wiele opcji zamienników mleka (takich jak mleko sojowe, mleko migdałowe, mleko ryżowe i mleko owsiane). Różnią się one znacznie smakiem, składnikami odżywczymi i dodatkiem cukru, więc uważnie czytaj etykiety. Produkty mleczne są ważnym źródłem niektórych składników odżywczych. Dlatego dieta bezmleczna powinna obejmować inne źródła tych składników odżywczych.
Białko: dorośli i młodzież potrzebują od 50 do 60 gramów białka dziennie. Potrzeby dzieci wahają się od 9 do 34 gramów, w zależności od wieku. Jednak nie potrzebujesz nabiału, aby uzyskać wystarczającą ilość białka. Nawet ludzie, którzy rzadko jedzą mięso, prawdopodobnie znacznie przekroczą swoje minimalne zapotrzebowanie na białko. 170 gramów chudej mielonej wołowiny zawiera ponad 45 gramów białka. Doskonałe wegetariańskie źródła białka obejmują tofu, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
Wapń jest niezbędnym minerałem do budowy masy kostnej, a mleko jest bogatym źródłem tego minerału. Największe zapotrzebowanie na wapń mają dorosłe kobiety - od 1000 do 1500 mg dziennie, a dzieci - od 500 do 1300 mg, w zależności od wieku. Aby uzyskać wapń bez nabiału, możesz spożywać pokarmy zawierające wapń, takie jak sok pomarańczowy, sok żurawinowy, płatki śniadaniowe i mleko sojowe. Niektóre marki mleka migdałowego zawierają również wapń. Produkty bezmleczne, które są szczególnie bogate w wapń, obejmują jarmuż, zieleninę, tofu, skorupiaki, łosoś, rośliny strączkowe. Ważne jest też, aby dostarczyć do organizmu witaminę D. Dobre niebiałkowe źródła witaminy D w diecie obejmują jaja, ryby, ostrygi, wzbogacone zboża i olej z wątroby dorsza. Z kolei ryboflawina jest obecna w zielonych warzywach liściastych. Ich bogatym źródłem są też - słodkie ziemniaki, produkty pełnoziarniste i mięso to dobre źródła. Niektóre zboża i pieczywo są również wzbogacane ryboflawiną. Jeśli chodzi o fosfor, to tłuste ryby są skutecznym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na fosfor. Najlepszą opcją dla wegetarian są rośliny strączkowe, które są bogate w fosfor, ale nie są tak łatwo przyswajalne przez organizm, jak fosfor znajdujący się w produktach pochodzenia zwierzęcego.
0 Komentarze