Słońce korzystnie wpływa na samopoczucie i wygląd człowieka, nic więc dziwnego, że wiele osób lubi przebywać na słońcu. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że płynną postacią światła słonecznego jest chlorofil.
Chlorofil działa podobnie jak światło słoneczne. Regularne spożywanie chlorofilowych drinków zapewnia skórze oliwkowy, zdrowy odcień. Chlorofil korzystnie wpływa także na pracę narządów wewnętrznych, a także niszczy wiele bakterii, grzybów oraz komórek rakowych.
Czym jest chlorofil?
Chlorofil jest szczególnie ważny dla osób, które nie mają wystarczającego dostępu do światła słonecznego w ciągu dnia lub są przemęczeni i narażeni na duży stres.
Chlorofil znajduje się przede wszystkim w warzywach zielonych, doskonałym źródłem tego cennego składnika są zielone koktajle.
Jak wiadomo, chlorofil powstaje w wyniku fotosyntezy, jest to zielony pigment absorbujący światło słoneczne i przekształcający je w energię chemiczną. Chlorofil nie bez powodu bywa określany mianem „żywej krwi” roślin,jego cząsteczki mają budowę bardzo podobną do cząsteczek hemoglobiny, która znajduje się w krwi człowieka, z tą różnicą, że w chlorofilu znajduje się atom magnezu, a w hemoglobinie – żelaza. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat działania chlorofilu skontaktuj się z redaktorami strony https://duochlorofil.pl/kontakt
Warto jednak podkreślić, że większość roślin zielonych zawiera także 1-2 mg żelaza w 100 gramach masy, pomijając znajdujące się w chlorofilu cząsteczki magnezu, są też warzywa, w których znaleźć można znacznie większą ilość żelaza – np. w pietruszce jest to 6,2 mg, dodatkowo 41 mg magnezu. Dorosły człowiek potrzebuje dziennie 18 mg żelaza, doskonałym sposobem na uzupełnienie tego pierwiastka są zielone koktajle oraz soki obfitujące w chlorofil, które dodatkowo skutecznie oczyszczają układ pokarmowy i wydalniczy, dzięki czemu poprawiają jakość krwi, limfy oraz płynów wewnątrzkomórkowych.
Oczyszczony organizm to gwarancja lepszej pracy poszczególnych narządów, a także lepsze samopoczucie. Dobrze odżywiony organizm jest bardziej odporny na wirusy i bakterie, dzięki czemu staje się on bardziej odporny na choroby.
Soki warzywne
Soki warzywne to bogate źródło chlorofilu, enzymów, żelaza,magnezu, fosforu, potasu, sodu, witaminy A, witamin z grupy B, a także witamin C, E i K.
Reasumując, chlorofil to magazyn mocy słonecznej oraz doskonały sposób na oczyszczenie organizmu.
0 Komentarze