Jesień w świecie zachodnim jest synonimem dyni. Charakterystyczny dla jesieni kabaczek doskonale nadaje się do chleba dyniowego, ravioli, placuszków, risotto, piwa, a nawet latte. Możliwości są nieskończone i przepyszne.
Tutaj, gdzie skromne kaddu jest dostępne przez cały rok, sezon na dynię trwa cały czas. Jeśli dynia nie jest częścią twojego menu, oto dlaczego powinna się w nim znaleźć:
- Wyostrza wzrok:Filiżanka ugotowanej dyni ma ponad 200 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Wspomaga to widzenie, szczególnie w słabym świetle. Dynie są również bogate w karotenoidy, w tym beta-karoten, który organizm przekształca w formie witaminy A.Aids utrata masy ciała: Dynia jest bogata w błonnik. Jedna porcja kubek ma 3 gm błonnika i tylko 49 kalorii. Jedzenie tego bogatego w błonnik żywności będzie cię pełny na dłużej na mniej kalorii. To przekłada się na mniej jedzenia i udanego planu odchudzania.Enhance zdrowia serca:Pestki dyni są naturalnie bogate w niektórych fitosteroli, roślinnych substancji chemicznych, które zmniejszają LDL - lub zły - cholesterol.Redukuje ciśnienie krwi:Olej z pestek dyni jest bogaty w fitoestrogeny, które są korzystne i może pomóc w zapobieganiu nadciśnienia. Badania wykazały, że olej pomógł obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi w ciągu zaledwie 12 tygodni.Cuts ryzyko raka: Obecność przeciwutleniacza beta-karotenu może odgrywać rolę w zapobieganiu raka. Źródła żywności beta-karotenu są bardziej pomocne niż suplementy. Fitosterole w nasionach dyni zostały również związane z walką niektórych cancers.Boosts męskiego zdrowia seksualnego: ćwierć filiżanki nasion dyni zawiera około 2,75 mg cynku - 17 procent zalecanego dziennego spożycia dla dorosłych. Cynk jest kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do męskiego zdrowia seksualnego. Badania powiązały również olej z pestek dyni do blokowania niezdrowego wzrostu prostaty u szczurów male.Improves układu odpornościowego:Pumpkins są bogatym źródłem witaminy C, która jest powiedziane, aby pomóc odeprzeć przeziębienia. Filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11 miligramów lub prawie 20 procent z 60 miligramów IOM zaleca kobiety potrzebują każdego dnia. Mężczyźni muszą wziąć w około 75 miligramów każdego dnia.Działa jako potreningowe żywności: Większość z nas włączyć do bananów po treningu do tankowania. Ale spróbuj dyni. Filiżanka gotowanej dyni ma znacznie więcej potasu, składnik odżywczy tankowania. Ma 564 miligramów w porównaniu do banana's 422.Keeps skóra elastyczna: Karotenoidy w dyni posiadają wolne rodniki-neutralizujących uprawnień, które mogą pomóc utrzymać skórę wrinkle-free.Lifts swój nastrój: Nasiona dyni są bogate w aminokwas tryptofan. Aminokwas ten jest ważny w produkcji serotoniny, która kontroluje nasz nastrój. Pomaga on również zrelaksować się i odprężyć, a także sprzyja lepszemu snu.
Jak możesz zwiększyć spożycie dyni na co dzień? Dodawaj kawałki dyni do curry, dali lub pieczonych warzyw. Posypuj pestki na wierzchu sałatek, zup lub poha/upma. Zrób własne smarowidło lub dip z puree dyniowego. A jeśli musisz, zrób ciasto lub sernik!
Spróbuj tego zdrowego pilau z pieczonej dyni i słodkich ziemniaków, dzięki uprzejmości Cooking Light.
Obfita dynia i kremowe słodkie ziemniaki kradną show w tym zimowo-zimowym pilawie. Jest to idealny sposób na dodanie błonnika do diety i piękny pokaz dla niektórych niewykorzystanych zimowych warzyw.
Składniki
2 filiżanki (1/2 cala) pokrojonej w kostkę obranej świeżej dyni
1 1/2 szklanki (1/2 cala) obranego słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę (około 1 średniej wielkości)
Spray do gotowania
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 filiżanka pokrojonej w kostkę cebuli (1 mała)
1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
2 łyżeczki mielonego czosnku
4 filiżanki beztłuszczowego, niskosodowego bulionu z kurczaka (opcjonalnie)
1 filiżanka brązowego ryżu
2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1 liść laurowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 400°. Ułóż dynię i słodkie ziemniaki w równej warstwie na blasze posmarowanej sprayem do pieczenia. Piec w temperaturze 400° przez 35 minut lub do miękkości i tylko do momentu, gdy warzywa zaczną brązowieć, mieszając po 18 minutach. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Podgrzać olej w dużym rondlu na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek na patelnię; smażyć 3 minuty lub aż cebula zmięknie. Dodać bulion i pozostałe składniki do mieszanki cebulowej, mieszając do połączenia; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut lub do momentu, gdy ryż będzie gotowy, a płyn zostanie w większości wchłonięty. Zdjąć z ognia; wyrzucić liść laurowy. Dodać mieszankę dyniową; delikatnie wymieszać do połączenia.
0 Komentarze