Kolacja jest równie ważnym posiłkiem, jak obiad i śniadanie. Co jeść na kolacje i kiedy ją spożywać, aby nie przybrać na wadze, a jednocześnie zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne składniki.
Kiedy jeść i ile jeść?
Wszyscy dietetycy są zgodni - nie ma jednego czasu kiedy należy zjeść kolacje, ponieważ każdy ma swój własny harmonogram. Najważniejsze, że ostatni posiłek powinien być spożywany na trzy godziny przed snem. Wtedy nie będziesz musiał spać z pełnym żołądkiem. Skąd zatem zasada mówiąca o tym, aby nie jeść po godzinie 18.00? Jest ona wskazana tylko dla osób, które kładą się spać wcześnie, przed dziesiątą wieczorem. Jednak rzeczywistość jest taka, że często pracujemy do późna i kładziemy się spać znacznie później niż o północy. W takim przypadku obiad należy lekko przesunąć. Jeśli jednak starasz się nie jeść po szóstej, to powinieneś jeść kolację na około osiem godzin przed snem, a przed pójściem spać zjedz kefir lub naturalny niesłodzony jogurt. Drugi scenariusz wydarzeń polega na tym, aby w ogóle nie jeść obiadu, gdy wracasz do domu późno.
Zarówno ciężki, obfity posiłków, jak i post wieczorny są równie szkodliwe dla równowagi codziennej diety. Pamiętaj, że głównym kreatorem energii w naszym organizmie są węglowodany, które są aktywnie spożywane w ciągu dnia, a nocą z pożywienia węglowodanowego tworzą się złogi tłuszczu. Wynika z tego, że węglowodany można bezpiecznie spożywać rano i po południu, a na obiad zdrowiej jest spożywać pokarmy bogate w białko i błonnik. Zdrowa kolacja nigdy nie jest zbyt duża i obszerna. Idealna porcja to 200-250 gramów i dotyczy to wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia. Jeśli przejadasz się, twój żołądek nie zniesie tak dużej ilości jedzenia i będziesz musiał iść spać z pełnym żołądkiem. Oczywiście rano czekają Cię nieprzyjemne konsekwencje - uczucie ciężkości, nudności, osłabienia i braku energii.
Produkty
Pod koniec dnia nasz organizm spowalnia swoją pracę – w tym metabolizm. Dlatego nie należy karmić się wieczorem smażonym, tłustym i wysokokalorycznym jedzeniem, które w 100% organizm nie zdąży strawić przed pójściem spać. Należy również unikać prostych węglowodanów, ponieważ wieczorem są one niezwykle trudne do przyswojenia przez organizm i zamieniają się w nadmiar tłuszczu. Są wśród nich desery i słodycze, owoce, makarony, pieczywo, ciasta i fast foody. Nie wiesz, co ugotować na kolacje? Daj pierwszeństwo lekkim obiadom, ale pożywnym i bogatym w substancje. Na przykład pieczone chude mięsa i warzywa, produkty pełnoziarniste i surówka, grillowana ryba z dodatkiem warzyw. Nawet zupa może być zdrową kolacją, jeśli ugotujesz ją w bulionie warzywnym. Jeśli zostało ci więcej niż godzinę, zanim pójdziesz spać, możesz spokojnie przekąsić gotowane jajko, warzywa, niskotłuszczowy ser, kefir, jogurt grecki lub pełnoziarnistego krakersa z awokado.
Jakość jedzenia w nocy
Oczywiście nie powinieneś jeść ciężkich, smażonych i tłustych potraw przed snem. Dlatego na przykład otwórz ryby w puszce bez oleju, we własnym soku i jedz je z gotowanymi warzywami, mrożonymi mieszankami, ale bez zbóż, makaronu lub ziemniaków. Twoja kolacja powinien zależeć od twojego stylu życia, jeśli prowadzisz aktywne życie i spędzasz dużo energii, potrzebujesz więcej kalorii niż ci, którzy cały dzień siedzą przy komputerze. Osoba prowadząca „siedzący tryb życia” z pewnością potrzebuje produktów białkowych - ryb, kurczaka, twarogu, wspomagają jego aktywność umysłową i nie obciążają żołądka. Dla aktywnych osób wskazana jest przystawka z węglowodanów - płatki zbożowe, ziemniaki lub makaron. Niech to wszystko nie będzie smażone, ale duszone, gotowane, pieczone.
0 Komentarze