Przejście z rafinowanych ziaren na pełne ziarna jest naprawdę bezsensowne dla zdrowia. W przeciwieństwie do ziaren rafinowanych (na przykład chleba i makaronu z białej mąki), pełne ziarna zawierają wszystkie naturalnie występujące części ziarna. Oznacza to więcej białka, błonnika, witamin i minerałów, a według badań, może nawet niższe ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 (plus zdrowsza waga ciała).
W ramach obchodów Miesiąca Pełnych Ziaren, wraz z 15 innymi blogerami biorę udział w konkursie na przepis "Make the Switch" organizowanym przez Whole Grains Council. Naszym zadaniem było stworzenie pysznego przepisu z wykorzystaniem pełnego ziarna. Tak więc moja stażystka Hannah i ja stworzyłyśmy ten przepis na "Spiced Johnnycakes With Apple Compote", które są zabawną, sezonową alternatywą dla zwykłych naleśników. Zawierają one pełnoziarnistą mąkę kukurydzianą. (Użyliśmy mąki Arrowhead Mills Organic Yellow Cornmeal).
Przyprawione placki z kompotem jabłkowym
- 2 filiżanki drobno zmielonej żółtej lub białej pełnoziarnistej mąki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 szklanki mleka (szacunkowo)
- Masło (na patelnię lub kratkę)
- Syrop klonowy
- Kompot:
- 3 filiżanki posiekanych jabłek
- 2 łyżki wody
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta goździków
- szczypta cynamonu
- W średniej misce ubij razem mąkę kukurydzianą, brązowy cukier, przyprawy i sól. Wlej wrzącą wodę i mieszaj, aż powstanie pasta. Pozostaw ciasto na minutę.
- Stopniowo dodawaj mleko po jednej łyżce na raz i mieszaj, zatrzymując się od czasu do czasu, aby sprawdzić konsystencję ciasta. Powinno przypominać rzadkie puree ziemniaczane.
- Roztop 1 łyżkę masła na żeliwnej patelni lub na kratce. Używając miarki, wlej 1/4 szklanki ciasta na patelnię dla każdego johnnycake'a, rozprowadzając je do około 4-calowej średnicy. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Ponownie posmaruj masłem patelnię lub patelnię dla każdego nowego zestawu johnnycakes.
- Aby przygotować kompot, wydrąż i grubo posiekaj jabłka. Umieść wodę i jabłka w średnim rondlu i doprowadź wodę do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Pozwól kompotowi gotować się na wolnym ogniu przez około 10-15 minut lub do czasu, aż jabłka zmiękną. Dodaj sok z cytryny, syrop i przyprawy.
- Podawaj Johnnycakes na ciepło z kompotem jabłkowym i mżawką syropu klonowego.
Okazuje się, że Hannah i ja mamy poważną konkurencję w tym konkursie. Sprawdź pozostałe przepisy i przygotuj się na to, że zaczniesz je przypinać:
-
- Apple Pie Smoothie
- Risotto jęczmienne z jarmużem i kabaczkiem
- Amarantusowe kanapki z mrożonego jogurtu
- Rozjaśniona zapiekanka z faszerowanej papryki
- Grillowane Ratatouille Quinoa
- Tagine z prosa i jagnięciny
- Kurczak i Farro Empanadas z pełnego ziarna
- Sałatka z dzikiego ryżu i jesiennych owoców
- Dyniowa kasza gryczana
- Ciasteczka potworki z quinoa
- Przyprawione imbirem proso cytrusowe
- Amarantusowe ciasteczka krabowe
- Chowder z kukurydzy z dzikim ryżem
- Pieczone Rotini z orkiszu
- Smażony orkisz
Jeśli udasz się na stronę i zagłosujesz na swojego faworyta, będziesz miał szansę wygrać 500 dolarów i całkiem niezły wybór produktów pełnoziarnistych.
Pięć przepisów, które zdobędą najwięcej głosów zostanie zgłoszonych do "cook-off" w przyszłym miesiącu, z nagrodami dla trzech najlepszych.
0 Komentarze