Więc zostały spożywania najzdrowszych żywności, ale po prostu nie są w stanie dostać się poza tym waga-loss płaskowyżu? Istnieje powód, dla którego nie tracisz na wadze.
Nowe badania wykazały, że zdrowa żywność może różnić się przez osobę, jak ludzie mogą metabolizować dokładnie te same pokarmy w bardzo różny sposób. Oznacza to, że zdrowa dieta dla jednej osoby może nie być zdrowa dla innej.
Kompleksowe badanie, przeprowadzone przez naukowców Eran Elinav i Eran Segal w Weizmann Institute of Science w Izraelu, zostało opublikowane w czasopiśmie Cell.
Badanie śledziło poziom cukru we krwi 800 osób w ciągu tygodnia i pokazuje moc spersonalizowanego żywienia, aby pomóc jednostkom zidentyfikować, które pokarmy mogą pomóc lub utrudnić ich cele zdrowotne.
W oświadczeniu, Segal powiedział, że dane otworzyły oczy na "możliwość, że może jesteśmy naprawdę koncepcyjnie źle w naszym myśleniu o epidemii otyłości i cukrzycy".
"Intuicja ludzi jest to, że wiemy, jak leczyć te warunki, i to tylko, że ludzie nie słuchają i jedzą poza kontrolą - ale może ludzie są rzeczywiście zgodne, ale w wielu przypadkach byliśmy dając im złe rady," powiedział.
Autorzy skupili się na jednym kluczowym składniku stosowanym w tworzeniu zrównoważonych planów dietetycznych, takich jak Atkins, Zone lub South Beach. Znany jako indeks glikemiczny lub w skrócie IG, został opracowany kilkadziesiąt lat temu jako miara tego, jak pewne pokarmy wpływają na poziom cukru we krwi i został przyjęty jako stała liczba.
Jednak najnowsze badania pokazują, że tak nie jest. Okazuje się, że IG różni się znacznie w zależności od osoby.
Praca "naprawdę oświeciła nas, jak niedokładne wszyscy byliśmy o jednym z najbardziej podstawowych pojęć naszej egzystencji, która jest jak jemy i jak włączyć żywienia w naszym codziennym życiu," Elinav powiedział.
Zdaniem badaczy, wyniki badań pokazują, że dostosowanie planów posiłków do biologii poszczególnych osób może być przyszłością dietetyki.
Zyskaj formę dzięki HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj
Gosia Głószczyk