Więc zostały spożywania najzdrowszych żywności, ale po prostu nie są w stanie dostać się poza tym waga-loss płaskowyżu? Istnieje powód, dla którego nie tracisz na wadze.
Nowe badania wykazały, że zdrowa żywność może różnić się przez osobę, jak ludzie mogą metabolizować dokładnie te same pokarmy w bardzo różny sposób. Oznacza to, że zdrowa dieta dla jednej osoby może nie być zdrowa dla innej.
Kompleksowe badanie, przeprowadzone przez naukowców Eran Elinav i Eran Segal w Weizmann Institute of Science w Izraelu, zostało opublikowane w czasopiśmie Cell.
Badanie śledziło poziom cukru we krwi 800 osób w ciągu tygodnia i pokazuje moc spersonalizowanego żywienia, aby pomóc jednostkom zidentyfikować, które pokarmy mogą pomóc lub utrudnić ich cele zdrowotne.
W oświadczeniu, Segal powiedział, że dane otworzyły oczy na "możliwość, że może jesteśmy naprawdę koncepcyjnie źle w naszym myśleniu o epidemii otyłości i cukrzycy".
"Intuicja ludzi jest to, że wiemy, jak leczyć te warunki, i to tylko, że ludzie nie słuchają i jedzą poza kontrolą - ale może ludzie są rzeczywiście zgodne, ale w wielu przypadkach byliśmy dając im złe rady," powiedział.
Autorzy skupili się na jednym kluczowym składniku stosowanym w tworzeniu zrównoważonych planów dietetycznych, takich jak Atkins, Zone lub South Beach. Znany jako indeks glikemiczny lub w skrócie IG, został opracowany kilkadziesiąt lat temu jako miara tego, jak pewne pokarmy wpływają na poziom cukru we krwi i został przyjęty jako stała liczba.
Jednak najnowsze badania pokazują, że tak nie jest. Okazuje się, że IG różni się znacznie w zależności od osoby.
Praca "naprawdę oświeciła nas, jak niedokładne wszyscy byliśmy o jednym z najbardziej podstawowych pojęć naszej egzystencji, która jest jak jemy i jak włączyć żywienia w naszym codziennym życiu," Elinav powiedział.
Zdaniem badaczy, wyniki badań pokazują, że dostosowanie planów posiłków do biologii poszczególnych osób może być przyszłością dietetyki.
Zyskaj formę dzięki HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj
0 Komentarze