Dieta paleo nie jest dietą w tradycyjnym rozumieniu, ale sposobem na życie i nie ma jasnych ram czasowych. Pożądany efekt można zaobserwować w ciągu kilku tygodni, ale ważne jest, aby jak najdłużej przestrzegać paleo-dietetycznych zasad żywienia.
Co musisz wiedzieć o diecie paleo - zalety
Jest to zasada diety o dużej zawartości białka i małej ilości węglowodanów. Jeśli mówimy o proporcjach, to paleo dieta składa się z około 40% białek, 40% tłuszczów i 20% węglowodanów. Ponieważ dieta Paleo eliminuje wszystkie rodzaje rafinowanego cukru, łatwiej jest uniknąć skoków poziomu glukozy we krwi i zmęczenia, które towarzyszy spadkowi poziomu cukru. Jeśli masz cukrzycę, powinieneś skonsultować się z lekarzem, aby sprawdzić, czy dieta paleo jest wskazana dla ciebie.
Na diecie paleo automatycznie eliminujesz wszelkie pokarmy z pszenicy i innych zbóż zawierających gluten. A więc w istocie jednocześnie jesteś na diecie bezglutenowej. Istnieje wiele dowodów na to, że gluten jest problematyczny dla układu pokarmowego, bezpośrednio prowadzi do przybierania na wadze i jest alergenem. Eliminując wszystkie sztuczne dodatki, przekonasz się, że wieczorem organizm w naturalny sposób się męczy. Dzieje się tak, ponieważ serotonina uwalniana przez mózg jako sygnał do snu nie jest blokowana przez sztuczne substancje zawarte w rafinowanej żywności. A kiedy wieczorem zaczynasz się męczyć, musisz dać swojemu ciału szansę na odpoczynek. Na diecie paleo twój organizm wróci do naturalnego rytmu dobowego. To dieta z białkami, tłuszczami i węglowodanami pochodzącymi z naturalnych produktów. To świetny sposób, aby pozostać aktywnym przez cały dzień bez uciekania się na przykład do napojów energetyzujących. W przeciwieństwie do innych diet, które są oparte na kaloriach, dieta paleo pozwala na jedzenie do momentu, aż przestaniesz być głodny.
Lista żywności z dietą paleo
Jak w przypadku każdej diety, na paleo ważna jest różnorodność. Nasi przodkowie polowali i zbierali pożywienie. Jest to podstawowy warunek po wyborach żywieniowych, których należy przestrzegać przy dzisiejszej diecie paleo. Możesz zatem jeść mięso. W tej sekcji nie ma żadnych ograniczeń, z wyjątkiem wyboru ryb i zwierząt hodowanych bez zmodyfikowanej paszy. Dozwolone są wołowina, jagnięcina, jagnięcina, cielęcina, wieprzowina, królik, kurczak, kaczka, indyk i wszystkie podroby. Z ryb - dorsz, tuńczyk, makrela, plamiak, tilapia, śledź, łosoś, sandacz, pstrąg, sardela, okoń, labraks, halibut, małże, krewetki i inne stworzenia morskie. Jeśli chodzi o warzywa, to wskazane są szpinak, cykoria, boćwina, sałata, kapusta, wodorosty, rukola, buraki, rukiew wodna, papryka, pory, szparagi, seler, kalafior, pomidory, cebula, ogórki, karczochy, awokado, brokuły, kalarepa, bakłażan, zielona cebula i brukselka kiełki. Cukinia, dynia, rzodkiew, pasternak, marchew, rzepa, batat.
Czego nie wolno na diecie paleo
Oczywiście trudno jest postawić się w sytuacji ludzi, którzy żyli setki tysięce lat temu, kiedy świat był zupełnie inny. Jednak możemy z absolutną pewnością wyeliminować niektóre pokarmy z diety paleo. Inne są przedmiotem gorących dyskusji lub znajdują się w tzw. „Szarej strefie” - czyli są dopuszczalne, ale z zastrzeżeniami i ograniczeniami. Dodatki, których należy unikać nie tylko w diecie paleo, to: glutaminian sodu (MSG), azotany, bromian potasu, sacharyna, sztuczne barwniki, sztuczne słodziki i GMO. Rafinowane oleje, tłuszcze trans, cukry, panierka i składniki sztucznych sosów nie mają nic wspólnego z dobrym jedzeniem. Dlatego unikamy fast foodów.
Dieta paleo wyklucza wszystkie rodzaje roślin strączkowych. Pszenica, owies, żyto, fasola, soja, kasza gryczana, ryż i inne uprawy są zabronione. W ten sposób rezygnujesz z chleba, owsianki, rogalików i wielu innych potraw, do których jesteś przyzwyczajony.
0 Komentarze