Przejdź do przepisu
Kiedy kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam te owsiane babeczki według przepisu Roni z Green Light Bites, zakochałam się w nich - ponieważ zawsze miałam składniki pod ręką, ponieważ były idealną rzeczą na śniadanie, szybką przekąskę lub do lunchboxa, a także dlatego, że moje dzieci je pochłaniały.
Podzieliłam się przepisem na tym blogu w 2011 roku za zgodą Roni, a następnie moja przyjaciółka upiekła je dla swoich dzieci, którym tak bardzo smakowały, że robiła je co tydzień przez następne cztery miesiące!
Tak, są aż tak dobre. I takie proste.
To są mniej jak muffiny, a bardziej jak małe kęsy pieczonej owsianki. Są więc bardziej sycące niż muffiny i tylko lekko słodkie (choć możesz to dostosować, w zależności od tego, ile cukru i wiórków czekoladowych dodasz).
Oryginalny przepis Roni możecie zobaczyć tutaj. Ja go tylko trochę zmodyfikowałam.
Przejdź do treściBananowe Babeczki Owsiane
Plon: 12 filiżanek Prep Time: 5 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 25 minut DrukujSkładniki
- 3 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 szklanki płatków owsianych, używam płatków owsianych starego typu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki wiórków czekoladowych
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Spryskaj formę do muffinów (lub formę z wkładkami) sprayem zapobiegającym przywieraniu.
- Podziel ciasto na 12 foremek do muffinek.
- Piec 20-30 minut, aż brzegi zaczną brązowieć i będą twarde w dotyku.
- Ostudź na drucianym stojaku. Muffinki mogą się przyklejać, gdy są gorące, ale po ostudzeniu łatwo się je wyjmuje.
Informacje żywieniowe:
Wydajność:12 filiżanek Wielkość porcji:1 filiżankaIlość na porcję: Kalorie:232Sód:142mgWęglowodany:39gCukier:9gBiałko:9g © Green Lite Bites Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania
0 Komentarze