Dieta ketonowa została stworzona do leczenia pacjentów z cukrzycą, ale niektórzy lekarze zdecydowali się wypróbować ją w celu utraty wagi.
Czym jest dieta ketonowa
Dieta ketonowa lub dieta ketogeniczna to dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Dieta ketonowa może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, zwiększyć wrażliwość na insulinę, poczuć się lepiej i schudnąć poprzez zmianę metabolizmu. Zmiana diety wywołuje stan ketozy, czyli reżimu metabolicznego, w którym organizm otrzymuje paliwo z pokarmu zwierzęcego. Głównym źródłem energii stają się ciała ketonowe: aceton, acetooctan oraz kwas beta-hydroksymasłowy. Są to substancje, które powstają w wątrobie z tkanki tłuszczowej organizmu i spożywanych tłuszczów. Ciała ketonowe odżywiają narządy wewnętrzne, tkankę mięśniową i mózg zamiast glukozy. Proces ketozy można wywołać postem, ale dieta ketonowa pozwala wejść w ten stan i trzymać się go cały czas bez ryzyka dla zdrowia.
Czym jest ketoza?
Dieta ketonowa skupia się na spalaniu tłuszczu zamiast węglowodanów. Ketoza to naturalny stan metaboliczny organizmu, w którym zamiast glukozy głównym źródłem energii stają się tłuszcze i tkanki tłuszczowe organizmu. Oznaki ketozy to:
• owocowy oddech;
• wzrost poziomu ciał ketonowych we krwi, moczu i oddechu;
• zmniejszony apetyt;
• utrata siły;
• zaburzenia przewodu żołądkowo-jelitowego, pragnienie i częste oddawanie moczu;
• utrata masy ciała;
• drażliwość;
• bezsenność.
Rodzaje diety ketonowej:
Standardowa dieta to: 75% tłuszczu, 20% białka i 5% węglowodanów z całkowitego spożycia kalorii. Cykliczne: pięć dni na keto przeplata się z dwoma dniami na żywności o wysokiej zawartości węglowodanów, Jest odpowiednia dla tych, którzy uprawiają sport. Z kolei dieta o wysokiej zawartości biała: różni się od wersji standardowej proporcją pierwiastków (60% tłuszczu, 35% białka i 5% węglowodanów). Większość badań i artykułów eksperckich dotyczy standardowych i wysokobiałkowych schematów leczenia. Diety ketonowej nie można stosować bez węglowodanów: ich dzienna ilość to 5% diety lub 20-50 gramów produktu. Jednak aby rozpocząć i utrzymać stan ketozy, musisz usunąć z menu lub zmniejszyć ilość pokarmów wysokowęglowodanowych takich jak
• zboża i produkty bogate w skrobię: ryż, makaron, płatki, ziemniaki;
• żywność i napoje słodzone cukrem: napoje gazowane, soki owocowe, wypieki;
• wszelkie owoce inne niż jagody;
• fasola;
• żywność dietetyczna i żywność o niskiej zawartości tłuszczu;
• sosy i aromaty zawierające cukier i niezdrowe tłuszcze ;
• alkohol.
Główne pokarmy w diecie ketonowej:
• mięso: steki, kiełbaski, boczek, kurczak i indyk;
• ryby: łosoś, tuńczyk, makrela;
• owoce morza;
• jajka;
• masło i śmietana;
• sery: cheddar, kozi, śmietankowy, mozzarella lub ser pleśniowy;
• orzechy i nasiona;
• olej z oliwek, kokos i awokado;
• świeże awokado i guacamole;
• warzywa niskowęglowodanowe: większość zielonych warzyw, pomidory, cebula, papryka;
• przyprawy: sól, pieprz, przyprawy i zioła.
Skuteczność odchudzania na diecie ketonowej
Eksperci potwierdzają, że dieta ketonowa jest 2,2 razy skuteczniejsza w odchudzaniu niż dieta niskotłuszczowa. Utrata masy ciała występuje z powodu:
• zwiększenie ilości białka w diecie;
• zmniejszony apetyt ;
• zmiany w nawykach żywieniowych;
• pozyskiwanie energii z tłuszczu zamiast glukozy;
• szybkie spalanie tłuszczu;
• poprawiony metabolizm dzięki zwiększonej wrażliwości na insulinę.
Schemat keto nie wymaga ciągłego liczenia kalorii, stwarza uczucie sytości, przyspiesza proces spalania tłuszczów i zapobiega ich powstawaniu.
0 Komentarze