Kto nie lubi dobrej sałatki ziemniaczanej, prawda? Chyba nigdy nie spotkałam nikogo, kto nie lubiłby sałatki ziemniaczanej. I nie wydaje mi się, żebym kiedykolwiek spotkała sałatkę ziemniaczaną, która by mi nie smakowała!
Istnieje prawdopodobnie tyle różnych przepisów na sałatkę ziemniaczaną, ile osób ją przyrządza, a każdy z nas ma swoje osobiste preferencje. Ja? Jestem prawdziwym fanem klasycznej wersji, z kremowym, pikantnym sosem majonezowym, odrobiną zmielonej czerwonej cebuli, garścią pokrojonego selera naciowego i hojną ilością posiekanego koperku!
Ale wiecie co? Tak proste danie, jakim jest sałatka ziemniaczana, wciąż jest dość łatwe do spaprania. Ale dzięki kilku prostym wskazówkom unikniesz częstych błędów i dowiesz się, jak zrobić ją idealnie za każdym razem!
SEKRET TKWI W... ZIEMNIAKACH!
Po pierwsze, upewnij się, że używasz odpowiednich ziemniaków do tego zadania, w tym przypadku: ziemniaków woskowych! Te ziemniaki są zwykle małe i mają cienką, gładką skórkę, więc nie musisz ich nawet obierać, chociaż mógłbyś, gdybyś chciał, ale straciłbyś tylko smak i składniki odżywcze. Mają również jędrny i kremowy miąższ, a ponieważ ziemniaki woskowe mają stosunkowo niską zawartość skrobi i wysoką wilgotność, ich komórki pozostają nienaruszone podczas gotowania, co sprawia, że bardzo dobrze zachowują swój kształt po ugotowaniu lub upieczeniu.
Ponadto, podobnie jak makaron, ziemniaki wchłaniają wodę i sól podczas gotowania. Dodanie dużej ilości soli do wody do gotowania sprawi, że każda cząsteczka skrobi w ziemniakach zostanie nasycona solą, dzięki czemu sałatka ziemniaczana będzie dobrze i równomiernie doprawiona. Jak dużo soli należy dodać do wody? Tyle, żeby smakowała jak morska, oto, co ja mówię.
Dodatkowo, rozpoczęcie gotowania ziemniaków w zimnej wodzie zapewni ich równomierne ugotowanie. Gdybyś zaczął gotować je w gorącej lub wrzącej wodzie, najprawdopodobniej rozpadłyby się na zewnątrz, zanim środek zdążyłby się ugotować. W rezultacie otrzymamy sałatkę ziemniaczaną z twardymi grudkami ziemniaków pokrytymi papką. To nie jest mój pomysł na wspaniałą sałatkę ziemniaczaną!
Więc pokrój swoje WAXY ziemniaki na kawałki wielkości kęsa, opłucz je dobrze, a następnie włóż do dużego garnka. Przykryć zimną wodą i obficie posolić. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zredukuj do szybkiego gotowania na wolnym ogniu, przykryj garnek luźno i gotuj ziemniaki, aż będą miękkie jak widelec, około 10 minut.
Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.Dodanie majonezu do gorących ziemniaków spowoduje, że majonez roztopi się i stanie się oleisty. No bueno!
W idealnym świecie, gotowałbyś ziemniaki poprzedniego dnia lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby miały dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, nie rozpaczaj: nie wszystko stracone! Aby szybko schłodzić ziemniaki, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia i włóż do zamrażarki na około 10 minut. Doskonała zbrodnia!
Można też opłukać ziemniaki pod zimną bieżącą wodą lub zanurzyć je w lodowatej kąpieli wodnej, ale moim zdaniem w ten sposób ziemniaki stają się nieco wodniste i mniej aromatyczne. Kiedy są gorące, "pory" ziemniaków są szeroko otwarte i wchłoną każdy smak, jaki na nie rzucisz. Nie sądzę, że chcesz, aby ten "smak" był smakiem wody...
NO CÓŻ... I W SOSIE TEŻ!
Podczas gdy twoje ziemniaki będą się chłodzić, skorzystaj z okazji, aby posiekać seler, cebulę i ogórki, a następnie zrób ten super mniamny kremowy sos.Po prostu połącz kubek wegańskiego majonezu, trochę octu jabłkowego, musztardę Dijon oraz kilka ziół i przypraw (wymienionych poniżej w karcie przepisu) w średniej misce i dobrze wymieszaj.
Kiedy ziemniaki będą już zimne i dobre, umieść je w dużej misce razem z selerem, cebulą i ogórkami...
...a następnie wlać ten wspaniały kremowy sos; mieszać bardzo delikatnie, aż ziemniaki będą dobrze pokryte, a wszystkie składniki równomiernie rozprowadzone.
Technicznie rzecz biorąc, twoja sałatka ziemniaczana jest już gotowa dopodania, ale jeśli czas na to pozwala, powinieneś umieścić ją w lodówce na kilka godzin, aby wszystkie te smaczne smaki mogły się połączyć i wymieszać.
Ta sałatka ziemniaczana może być przygotowana z wyprzedzeniem i przechowywana w lodówce do momentu podania. Resztki będą przechowywane w lodówce do kilku dni.
SKŁADNIKI
- 3 funty nowych ziemniaków (lub innej woskowej odmiany ziemniaków), pokrojonych na 1-calowe kawałki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno posiekanej (około 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki posiekanych ogórków koperkowych, około 2 średnie
Dla kremowego dressingu
- 1 szklanka wegańskiego majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego z cydru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka suszonego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego kopru
- 1/2 łyżeczki nasion selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub mielonego czarnego pieprzu
INSTRUKCJA:
-
Pokrój ziemniaki na kawałki wielkości kęsa, następnie dobrze je opłucz i umieść w dużym garnku. Przykryj ziemniaki zimną wodą* i dodaj tyle soli, aby woda smakowała jak morska; konieczne jest, aby woda była dość słona!
-
Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj do szybkiego gotowania na wolnym ogniu, przykryj luźno i gotuj ziemniaki, aż staną się miękkie jak widelec, około 10 minut.
-
Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki i pozwól im całkowicie ostygnąć.**
-
W międzyczasie posiekaj seler, cebulę i ogórki, a następnie przygotuj kremowy dressing, łącząc wszystkie składniki w misce i dobrze je ubij.
-
Kiedy ziemniaki są już zimne, umieścić je w dużej misce razem z selerem, cebulą i ogórkami, a następnie wlać dressing; delikatnie wymieszać, aż ziemniaki będą dobrze pokryte.
-
Sałatkę ziemniaczaną można podawać natychmiast lub wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki mogły się połączyć i wymieszać.
-
Ta sałatka ziemniaczana może być przygotowana z wyprzedzeniem i przechowywana w lodówce do momentu podania. Resztki sałatki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.
UWAGI
*Początek gotowania ziemniaków w zimnej wodzie pomaga im ugotować się bardziej równomiernie. Gdybyś zaczął gotować je w gorącej lub wrzącej wodzie, najprawdopodobniej rozpadłyby się na zewnątrz, zanim środek miałby szansę się ugotować. To nie jest dobry pomysł na sałatkę ziemniaczaną...**Aby szybciej schłodzić ziemniaki, ułóż je w jednej warstwie na blasze do pieczenia i włóż do zamrażarki na około 10 minut. Możesz też opłukać je pod bieżącą zimną wodą lub zanurzyć w lodowatej wodzie, ale moim zdaniem to sprawia, że ziemniaki stają się wodniste i mniej aromatyczne.
0 Komentarze