Mmmm... grzyby. Te jadalne grzyby są częścią ludzkiej diety od dawna - ich gatunki znaleziono w Chile na stanowiskach archeologicznych sprzed 13 000 lat.
Grzyby są bardzo odżywcze, ponieważ zawierają białko, enzymy, witaminy z grupy B oraz witaminę D2. A co najlepsze? Są one klasyfikowane jako żywność o zerowej kaloryczności, która jest szczególnie zalecana dla osób z cukrzycą.
Ponad 98 procent z nas spożywa tylko jeden rodzaj grzybów - pieczarki i ich krewniaków, pieczarki crimini i pieczarki portabello. Istnieją jednak inne odmiany grzybów, które mogą pomóc zwiększyć zawartość składników odżywczych w Twojej diecie. Jeśli możesz je znaleźć, spróbuj odmian shiitake, ostryg, kurki, reishi, Cordyceps, turkey tail i Himematsutake.
W czasopiśmie FASEB Journal opublikowano dziewięć badań dotyczących grzybów, w których wyszczególniono szereg korzyści zdrowotnych. Obejmują one:
1. Lepsze zarządzanie wagą:
Ci, którzy lubią swoje mięso czerwone i mogą zastąpić je białymi pieczarkami, aby zwiększyć utratę wagi. Badanie wykazało większą utratę wagi dla tych, którzy to zrobili wraz z poprawą składu ciała, zmniejszenie obwodu talii i zdolność do utrzymania utraty wagi.
2. Wzmocnienie funkcji układu odpornościowego:
Pieczarki zawierają długołańcuchowe polisacharydy, szczególnie cząsteczki alfa i beta glukanu, które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy.
3. Lepsze odżywianie:
Analiza dietetyczna powiązała spożycie grzybów z lepszą jakością diety i poprawą odżywiania.
4. Przyspieszenie metabolizmu:
Organizm potrzebuje witaminy B do przekształcania żywności (węglowodanów) w paliwo (glukozę), do produkcji energii i metabolizowania tłuszczów i białek. Grzyby są niezwykle bogate w witaminę B2 (ryboflawina) i witaminę B3 (niacyna). 100 g pieczarek crimini zawiera odpowiednio 44 i 30 procent zalecanej dziennej dawki, pieczarki białe mają 36 i 30 procent, a boczniaki 32 i 39 procent. Dodanie grzybów do swojej diety może przyspieszyć metabolizm.
5. Zwiększony poziom przeciwutleniaczy:
Większość z nas myśli jasne i kolorowe warzywa, gdy myślimy przeciwutleniacze, substancje, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które są wynikiem utleniania w naszym organizmie. Badanie przeprowadzone na Penn State University wykazało, że grzyby crimini i portobello mają poziom przeciwutleniaczy podobny do czerwonej papryki.
6. Wysoka zawartość witaminy D
Skoro większości z nas mówi się, że należy przyjmować suplementy witaminy D, nadszedł czas, aby pomyśleć o naturalnym lekarstwie. Grzyby są jedynym owocowym lub warzywnym źródłem tej krytycznej witaminy. Podobnie jak ludzie, grzyby wytwarzają witaminę D, gdy znajdują się w świetle słonecznym. Zacznij więc jeść!
Ci, którzy trzymają się z dala od grzybów wierząc, że mogą być szkodliwe, powinni pamiętać, że z ponad 10 000 gatunków grzybów, tylko około 50 do 100 jest toksycznych. O ile nie zbierzesz jakiegoś gatunku w lesie i nie zdecydujesz się go ugotować, nie ma żadnego ryzyka.
Istnieje jednak wiele innych rodzajów grzybów, które warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz poprawić swoją dietę. Poniżej omówię kilka z moich ulubionych. Farrar skupił się na uprawie różnych gatunków grzybów dla smakoszy, szczególnie gatunków grzybów rozkładających się na drewnie, które znacznie różnią się od przeciętnych pieczarek pod względem biologii, wartości odżywczych i leczniczych.
Zastanawiasz się, jak włączyć więcej grzybów do swojej diety? Spróbuj tej niskotłuszczowej, kremowej i aksamitnej zupy grzybowej. Bogaty w smaku, jest idealny na lunch z kanapką na boku lub sprawia, że piękne pierwsze danie na kolację.
Zupa grzybowa z kurczakiem:
Porcje: 5
Wielkość porcji:1 1/4 szklanki
Wartości odżywcze
Kalorie: 65
tłuszcz: 2 g
węglowodany: 11 gm
błonnik: 1 gm
białko: 3 gm
cukier: 3 gm
sód: 571 mg
Składniki:
3 łyżki mąki
4 szklanki wody
2 kostki bulionowe z kurczaka - opcjonalnie
5 uncji grzybów shiitake, pokrojonych w plasterki
8 uncji grzybów baby bella, pokrojonych w plasterki
1 łodyga selera
1 łyżka lekkiego masła (opcjonalnie)
Wskazówki:
Umieść zimną wodę i mąkę w blenderze i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji; przelej do średniego garnka i ustaw ogień na średni. Dodaj seler, grzyby, bulion drobiowy i masło, a następnie doprowadź do wrzenia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Wyjąć, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie włożyć z powrotem do garnka i gotować jeszcze kilka minut.
0 Komentarze